2007-05-19

Kvällsbullar med en rykande matberedare.

Framåt aftonen ringde isabelle, så hon kom och hjälpte mig med att baka Krämbullar. Det gick sådär.




  • Vi gör först en raskdeg som gör att jästen växer sig starkare, degen ska bli lätt och luftig. (nja... den var mycket dålig på att växa. och Luftig? höhö)

  • Friktionen under den långa (2 minuters lång iallafall) bearbetningen räcker för att temperaturen i degen ska stiga, därför värmer vi aldrig mjölken. 26-28 grader (inte 60 grader celsius?!?) är den bästa temperaturen vid jäsning.

  • Den långa bearbetningen av degen är viktig för att glutensträngarna ska bli starka, jäsa och behålla gaserna som bildas i degen. (2 minuters är enough)

  • Lös upp jästen till raskdegen i mjölk med en visp. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg, 5 minuter i en matberedare eller 12 minuter för hand. (matberedaren började ryka och lukta skumt så det blev inte så lång tid som receptet påvisade)

  • Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel( jaja) storlek på varm plats i ca 30 (föredrar 15)

  • Tillsätt ingredienserna till botgöringen och arbeta degen elastisk, ca 15 minuter för hand och 10 minuter i matberedare (skräcken för att den där beredaren skulle börja brinna gjorde att vi bestämde oss för att skippa det här momentet)

  • När den är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister. (hrm.. nåja)

  • Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter (vilket aldrig skedde).

  • Baka ut efter eget önskemål.
    (Vi bakade ut efter ett önskemål med vaniljkräm i direkt efter knådningen av degen. Inte 45 minuter senare, som receptet ville. Sedan in i ugnen på en gång! resultatet blev bleka bullar med scones konsitens lite socker på och med en smak av vanilj och kardemumma)

  • Fast jag måste ändå medge att smaken inte var fullt så illa som looken på det hela, Nästan inte illa alls faktiskt.


Men nu nalkas säng.
Guten Nacht eller så.

Inga kommentarer: